Wędkarstwo
Wędkowanie w grze Metin2 nie należy do zbyt skomplikowanych rzeczy.
Jest to jedna z najprostszych czynności umożliwiających zarobek, jednak
tylko dla osób z dużą cierpliwością
Kiedy mogę łowić ryby?
Aby móc wędkować potrzebujemy Wędki oraz przynęty. Wędka jest dostępna od 30 poziomu. Można ją kupić u każdego Rybaka.
Jak łowić ryby?
Wędkować możemy prawie w każdym miejscu w którym mamy dostęp do wody.
Zakładamy wędkę po czym wybieramy z inwentarza przynętę. W Metin2 mamy
trzy rodzaje przynęt:
Przynęta | Skąd? | |
---|---|---|
![]() |
Robak | Rybak |
![]() |
Papka | Rybak |
![]() |
Drobne ryby | Wyłowione |

Im
lepsza przynęta, tym lepsza ryba zostaje zwabiona do wędki. Przynętę
nakładamy naciskając na nią prawy przycisk myszy. Teraz pora zarzucić
wędkę. Klikamy spacje i zaczynamy łowić. Po chwili nad naszą głową
powinna pojawić się chmurka symbolizująca rybę na haczyku. To właśnie pora na wyciągnięcie wędki. Niektórzy gracze zazwyczaj czekają 2-3 sekundy po zniknięciu chmurki. Wtedy jest większa szansa na pomyślne łowy.
Punkty Wędki, co to takiego?
Punkty Wędki zdobywamy podczas wędkowania. Są nam one potrzebne do
ulepszenia wędki na kolejne poziomy. Im większy poziom wędki tym większa
szansa na pomyśle złowienie ryby. Kiedy zdobędziemy maksymalną ilość
punktów dla danego poziomu idziemy do rybaka, aby ulepszyć wędkę. Szansa
na ulepszenie wędki na następne poziomy niestety maleje. Kiedy ulepszenie się nie powiedzie, otrzymujemy wędkę o poziom niższy, niż mieliśmy dotychczas.
Oto tabela prezentująca potrzebną ilość punktów na dany poziom oraz szanse ulepszenia:
Poziom | Punkty | Szansa | |
---|---|---|---|
![]() | 1 | 10 | 100% |
2 | 20 | 88% | |
3 | 40 | 77% | |
4 | 80 | 60% | |
5 | 120 | 55% | |
6 | 140 | 48% | |
7 | 160 | 44% | |
8 | 180 | 33% | |
9 | 200 | 20% |
Udane połowy...



Ryby zalegają w plecaku? Może czas je upiec? Kiedy nagromadzi się nam
w plecaku większa ilość rybek możemy zaopatrzyć się w Ognisko (Do
kupienia u każdego rybaka za symboliczne 20.000 yang). Klikając prawym
przyciskiem na ognisko rozpalamy je i przeciągając ryby na nie pieczemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz